A kaméleontartásról amit érdemes tudni

A kaméleontartásról amit érdemes tudni

Kaméleon a családban! Minden, amit tudni kell a kaméleontartás alapjairól. A kaméleonok napjainkban egyre népszerűbb háziállatok lettek, de sokan úgy vágnak bele ebbe, hogy még csak nem is sejtik, hogy mivel jár egy ilyen állat gondozása, erről fogunk beszélni röviden ebben a kis ismertetőben

Mert a kaméleonok és egyéb hüllők is bele kóstolnak a levelekbe így csak olyan növényeket szabad betenni, ami nem mérgező számára! Ezen kívül az eleségállatok is megrághatják a növények levelit és mivel azokat pedig megeszi a kaméleonunk, szintén bejut a szervezetébe a növény. Fontos szempont a növényválasztásnál, hogy bírja a terráriumi környezetet, tehát a párás levegőt.

Amit még mindenképp meg kell említeni, hogy a növények földjébe szigorúan tilos bármiféle tápot, vegyszert keverni, hiszen, ezek méreganyagok amik könnyedén bejuthatnak a kaméleonunk szervezetébe akár úgy, hogy az eleségállatok fogyasztanak belőle, de előfordul az is, hogy a kaméleonunk kóstol bele nagyritkán a földbe, tehát kerülendő! Ha egy mód van rá, olyan növényt válasszunk, ami elbírja a kaméleonunk és a terráriumba is befér. A terrárium és a terrárium teteje között minimum 10-15 cm legyen.

Kérdések és válaszok

Mit kell tudni egy kaméleonról?

A kaméleonok a nappali állatok közé sorolhatóak, így ők is akkor aktívak, mint mi, így láthatjuk és végig kísérhetjük a minden napjait. Itt fontos megjegyezni, hogy nem olyan, mint egy kutya vagy egy macska, nem igényli a kézbevételt és a szeretetet, de ha valaki ki szeretné venni, akkor minden gond nélkül kezes bárányt, varázsolhat belőle. Egy kaméleon általában sajnos csak 5-6 évig él, ezzel számolni kell, hogy nem élethosszig választunk háziállatot.

Nehéz egy ilyen állatot tartani?

A kaméleonok nem tartoznak a legegyszerűbben tartható hüllők közé, de természetesen nem okoz senkinek se problémát akkor, ha mindenre odafigyelünk és biztosítjuk a kaméleonnak a megfelelő körülményeket és táplálékot.

Milyen napi teendők várnak rám, ha bevállalom?

A kaméleontartás napi törődést igényel, így ha olyan életvitel szerint élsz, hogy nem tudsz reggel és este pár percet rászánni kis kedvencedre akkor nem érdemes belekezdeni. Amit minden nap meg kell tenned, az az etetés és az itatás. Az etetéshez hozzá tartozik, hogy a etetésre szánt eleségállatokat minden alkalommal be kell vitaminozni. Erre azért van szükség, mert a tenyésztett rovarok nem rendelkeznek olyan magas tápértékkel, mint a vadon élő társaik. Az etetés minden nap kb 16:00-ig történjen meg a megfelelő emésztőrendszer működéshez. Célszerű korán reggel ezt megtenni, lámpakapcsolás után nem sokkal.

A másik fontos feladatunk a terrárium párásítása.

Ez azt jelenti, hogy minden reggel bőségesen be kell permetezni a terráriumba, egy permetezővel meg kell öntözni a leveleket és a terrárium falát, fiatalabb korban még ebből felvesz megfelelő mennyiségű folyadékot. Idősebb állatoknál (fél éves kor felett) a szájába kell juttatni vizet, mert ezek a vízcseppek, már kevésnek bizonyulnak. Egy fecskendővel vagy pipettával a szájára csöpögtetünk, vizet addig ameddig csak iszik. Ezt a folyamatot kíséreljük meg naponta kétszer-háromszor is, reggel, napközben és este is.

A terráriumot kb 2-3 hetente érdemes takarítani, az üveg tisztításához szigorúan tilos vegyszereket használni, csak természetes tisztítószereket lehet használni. A legalkalmasabb erre az ecetes víz, ami az üveg falán megmaradt vízkövet is segít eltávolítani.

Mit eszik egy kaméleon?

A kaméleonok rovarevők, ez annyit jelent, hogy bizony, ezeket a rovarokat is nekünk kell etetni és gondozni és csak és kizárólag az élő eleségállatokat fogyasztják el, ha már nem mozog az nem kelti fel az érdeklődésüket, növényekkel és gyümölcsökkel nem táplálkoznak.

Milyen felszerelés kell, ahhoz, hogy belevágjunk a kaméleonozásba?

A kaméleonhoz, mint a legtöbb hüllőhöz egy megfelelő méretű terrárium szükséges. 2-3 hónapos korban érdemes egy ilyen állatot haza vinni, ennél fiatalabb egyedeket nem szabad, annak ellenére sem, hogy talán a kicsi állat tűnik a legaranyosabbnak. Egy fiatal kaméleonnak minimum egy 30x30x50 cm-es, egy felnőttnek egy 50x40x90 vagy 65x50x90 cm-es terrárium szükséges. Fontos, hogy egy kaméleon terrárium tetején és az alján is legyen szellőzőrács, hogy meglegyen a kereszthuzat

A terráriumot megfelelően be kell rendezni mászóágakkal amin tudnak közlekedni, legyenek vízszintes ágak is, amin tud napozni és élő vagy mű növényzetet lehet felfuttatni rá vagy egy cserepes növényt elhelyezni. A terrárium aljába kókuszrostot terítünk szét, ez még a páratartalom megtartásában is nagyban segít, arról nem is beszélve, hogy megelőzhetjük vele a kellemetlen szagokat.

Mivel a fogságban tartott hüllők nem jutnak hozzá a természetes napfényhez, ha terráriumi körülmények között vannak tartva és a szobahőmérséklet sem elegendő nekik, így mindkettő problémára megoldást nyújtanak a terráriumi izzók.

Ebből két félére lesz szükségünk:

  • Egyik az UVB izzó lesz, ami a természetes napfényt helyettesíti, ez elengedhetetlen minden nappali hüllő számára, így a kaméleonoknak is. Ez segít majd beépíteni a szervezetébe a különböző nyomelemeket és vitaminokat, ásványi anyagokat, fontos megjegyezni, hogy ha azt szeretnénk, hogy hatékony legyen, akkor félévente érdemes majd ezt cserélni.
  • Másik a melegítő izzó, ami a terráriumot fogja felfűteni, itt két lehetőségünk van! Az egyik, hogy veszünk a barkácsboltokban is kapható hagyományos izzókból egyet, ezzel az a baj, hogy nem arra tervezték, őket, hogy napi 10-12 órát égessük, és sokszor kell majd cserélni. A másik opció, hogy egy hüllőmelegítő izzót veszünk, amit erre a célra gyártottak, ezek az izzók bírják a terhelést és akár 1-2 év múlva is működőképesek lehetnek.

Fontos, hogy ezeket az izzókat a terrárium tetejére érdemes helyezni, soha nem belülre, mert az állatunk könnyedén megégetheti magát. Praktikus kerámia lámpabúrákat használni vagy olyan armatúrát, amivel lefelé koncentrálja a fényt. Ezeket az izzókat napi 12 órára érdemes működtetni, amit egy időkapcsolóval a legkönnyebb megoldani, így ha este nem jössz már haza, akkor is lekapcsol neki a világítás. Hasznos eszközök lehetnek főleg kezdőknek a pára és hőmérő, hogy tudjad azt, hogy milyen időjárási viszonyok vannak a terrárium belsejében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük